Welk vermogen moet de omvormer leveren?
1) Op het type plaatje of in de handleiding staat hoeveel Watt uw apparaat gebruikt. Neem een ruime marge omdat veel apparaten belast vaak meer verbruiken dan is opgegeven.
2) Let bij een magnetron op het opgenomen vermogen, i.p.v. het afgeven vermogen. Bijvoorbeeld, een 800 Watt magnetron vraagt 1150 Watt. Kies daarom een omvormer van minimaal 1200 Watt continu. Let er op dat sommige magnetrons een zuivere sinus omvormer nodig hebben.
3) Bij koel apparaten zoals een koelkast, koelbox, vriezer, airco staat vaak alleen het minimum verbruik aangegeven, maar deze apparaten verbruiken meer bij het aanslaan. Bijvoorbeeld, een 80 Watt koelkast vraagt tijdens gebruik geregeld 1450 Watt. Kies daarom een omvormer die ruim het vermogen kan leveren. Bijvoorbeeld een omvormer van 1500 Watt continu.
4) Let er bij elektrisch gereedschap op dat het verbruik met opstarten 3 tot 7x hoger is, dan op het typeplaatje staat aangegeven. Bijvoorbeeld, bij een 400 Watt boormachine is de 400 Watt, bij al op toeren en onbelast.


Gemodificeerde Sinus Omvormer of Zuivere Sinus Omvormer nodig? BELANGRIJK!
Gemodificeerde sinus omvormers benaderen een zuivere sinus en zijn geschikt voor veel van de beschikbare apparatuur. Ze kunnen echter, in tegenstelling tot zuivere sinus omvormers, niet de werking van alle apparaten garanderen. Duidelijke voorbeelden zijn:
1) Een gewone koffiezet apparaat werkt op gemodificeerde sinus, maar koffiepadmachines zoals een Senseo of een Nespresso, hebben een zuivere sinus nodig.
2) Een gewone TV werkt (soms niet storingsvrij) op gemodificeerde sinus, maar een LCD of Plasma scherm heeft een zuivere sinus nodig. Zuivere sinus geeft storingsvrij beeld en geluid. Satelliet ontvangers, zoals Digitenne, hebben beslist een zuivere sinus nodig.
3) Apparaten met variabele snelheid motoren, zoals stofzuigers en pompen, hebben meestal door de toerental regeling een zuivere sinus nodig. Vaste snelheid motoren kunnen op gemodificeerde sinus werken.
4) Opladers (alle apparaten die opladen of opgeladen worden) hebben meestal een geschakelde voeding en hebben daarom beslist een zuivere sinus nodig. Apparaten met een 100-240V 50/60Hz voeding hebben tevens een zuivere sinus nodig. Apparaten met een transformator voeding (230V/50Hz) kunnen vaak werken op een gemodificeerde sinus.


Welke SINUS heeft u nodig?

Gemodificeerde Sinus mogelijk: Grasmaaier, Heggenschaar, Compressor, Stofzuiger zonder toerenregeling, Föhn, Kacheltje, Koffiefiltermachine met kan, Waterkoker, Halogeen spots, Bouwarmatuur, Gloeilampen, Pomp zonder gestuurde elektronica zoals timer of toerenregeling, Voedingen/Adapters met transformator, Voedingen/Adapters alleen geschikt voor 230V 50Hz.

Zuivere Sinus aanbevolen: Boormachine, Ketel, Geregelde Verwarming, Koelkast, Diepvriezer, Magnetron.

Zuivere Sinus noodzakelijk: Oplaadbaar gereedschap, Stofzuiger met toerenregeling, Pomp met gestuurde elektronica zoals timer of toerenregeling, Verwarmingssystemen, Airconditioning, Laptop, Computertechnologie, Printer, Router, Modem, Monitor, Stereo, Geluidsapparatuur, Medicinale apparatuur, CPAP, Meetapparatuur, Flitsapparatuur, Tandenborstel, Scheerapparaat, Koffiepadmachine zoals Senseo, Nespresso, Koffiemachine, Fietsopladers, Consumentenelektronica, Playstation, X-Box, DVD, Video, Flatscreen TV, Satelliet ontvanger, Digitenne, Gsm/Tablet oplader, Batterij/Accu oplader, Lichtdimmer LED-verlichting, Opladers algemeen, oplaadbare apparaten, Dimmers, Toerentalregelaars, Voedingen/Adapters met geschakelde voeding, Voedingen/Adapters geschikt voor 220-240V 50/60Hz, Voedingen/Adapters geschikt voor 230V 50/60Hz, Voedingen/Adapters geschikt voor 100-240V 50/60Hz.

Alleen via generator, niet op een omvormer: Lasmachines, Gasontladingslampen / Xenon, TL-verlichting & Spaarlampen,


Hoeveel gebruikt een omvormer?
Uiteraard is dat afhankelijk van hoeveel uw aangesloten apparaat verbruikt. U kunt de hoeveelheid Ampère uitrekenen met de formule: Watt = Volt x Ampère. Stel uw koffiezet apparaat gebruikt 600 Watt. 600 Watt = 12 Volt x 50 Ampère. In een 24 Volt situatie is dat 25 Ampère. Het rendement van een omvormer is afhankelijk van de belasting ongeveer 90%.


Hoe dik moet de kabel tussen accu en omvormer minimaal zijn?
Over het algemeen kunt u de volgende formule gebruiken om de dikte van accukabels te berekenen:
Ampère x Afstand x 0,2 = kabel mm2
Voorbeeld: een apparaat gebruikt 100A en staat 2 meter van de accu. De formule geeft dan aan: 100 x 2 x 0,2 = 40 mm2.
Als de uitkomst van deze formule geen gangbare diameter is, kies dan de eerstvolgende kabeldikte.
Langere kabels moeten dus dikker zijn. Te dunne en lange kabels geven een fors verlies en kunnen door warmte ontwikkeling gevaarlijk zijn. Vergeet bij vaste inbouw niet de kabel af te zekeren.


Hoeveel accu capaciteit is er nodig?
Om een 12V omvormer te laten werken, dient de accucapaciteit minimaal 10% te zijn van de gebruikte wattage. Bij een 24 volt omvormer is dat minimaal 5% van de gebruikt wattage. Voor langer gebruik wordt door inbouw bedrijven het dubbele geadviseerd.
Voorbeeld: Om een 2000 Watt omvormer van 12V kortstondig te laten werken, moet de accucapaciteit minimaal 200Ah zijn. Voor langduriger gebruik wordt minimaal 400Ah geadviseerd. Om een 2000 Watt omvormer van 24V kortstondig te laten werken, moet de accucapaciteit minimaal 100Ah zijn. Voor langduriger gebruik wordt minimaal 200Ah geadviseerd.


Hoe lang kan ik omvormen tot dat de accu leeg is?
Dat is afhankelijk van hoeveel Ampère uw apparaat gebruikt en welke capaciteit uw accu heeft.
Stel uw TV gebruikt 60 Watt. Met de eerder genoemde formule (Watt = Volt x Ampère) zien we dat de TV, 5 Ampère gebruikt in de 12 Volt situatie. Met een 100 Ah accu (100:5=20) kunt u dan in principe 20 uur TV kijken. Maar er zal ook rekening gehouden moeten worden met de beveiliging op de omvormer voor een te lage accu spanning.
Bij 12V systeem, is te lage accuspanning bij: +/-10,5V
Bij 24V systeem, is te lage accuspanning bij: +/-21,0V


Accu Type 
12V              45Ah      60Ah       75Ah      90Ah        120Ah     200Ah
24V              25Ah      30Ah       40Ah      45Ah          60Ah     100Ah

Verbruik
100 Watt   
162 Min.   216 Min.   270 Min.   324 Min.   432 Min.   720 Min.

200 Watt     81 Min.   108 Min.   135 Min.   162 Min.   216 Min.   360 Min.

300 Watt     54 Min.     72 Min.     90 Min.   108 Min.   144 Min.   240 Min.

500 Watt     33 Min.     44 Min.     54 Min.     65 Min.     86 Min.   144 Min.

800 Watt     20 Min.     27 Min.     24 Min.     41 Min.     54 Min.     90 Min.

900 Watt                      24 Min.     30 Min.     36 Min.     48 Min.     78 Min.

1200 Watt                                     22 Min.     27 Min.     36 Min.     48 Min.

1500 Watt                                                      22 Min.     29 Min.     38 Min.

2000 Watt                                                                       22 Min.     30 Min.

Bovenstaand schema is indicatief.


Overbelasting Beveiliging en defecten door Overbelasting.
Een overbelasting beveiliging op een omvormer werkt tot het maximale toegestane piekstroom vermogen. Stel u heeft een 1000/2000 Watt omvormer. Dan is 1000 Watt het maximale continu vermogen. 2000 Watt is dan het maximale piek vermogen. De overbelasting beveiliging werkt dan vanaf 1000 Watt tot maximaal 2000 Watt. Er mag op de omvormer dus nooit een apparaat worden aangesloten die meer dan 2000 Watt nodig heeft. Als een aangesloten apparaat op een moment bijvoorbeeld 3000 Watt vraagt, dan wordt de omvormer overbelast en gaat het mogelijk defect. Let vooral op met het aansluiten van apparaten die hoge piekstromen vragen. De piekstroom waarde van het apparaat wordt meestal niet opgegeven. Welke apparaten vragen piekstromen? Dat zijn bijvoorbeeld apparaten met een pomp of een motor.


Kan een omvormer werken met TL verlichting?
TL verlichting, met een gewone ouderwetse starter, kan elke omvormer beschadigen. Bij het starten van de TL verlichting ontstaan er namelijk inductieve spanningen, die een terugslag kunnen geven naar de omvormer, van een paar duizend Volt. Om dit op te lossen, hoeft u alleen de ingebouwde originele starter van de TL verlichting om te wisselen voor een moderne Elektronische TL Starter. Nadat u de nieuwe starter heeft geplaatst, kunt u gewoon TL verlichting gebruiken met uw omvormer. Verdere voordelen zijn ook, dat het knipperen bij het opstarten en het bekende 50Hz knipperen zijn verdwenen. Tevens geeft de elektronische starter een langere levensduur van uw TL verlichting. We hebben Elektronische TL Starters in ons assortiment.


Kunnen er gelijktijdig meerdere apparaten worden aangesloten?
Dat is mogelijk. Maar indien u een apparaat met een sterk wisselende afgenomen vermogen aansluit (zoals een koelkast, vriezer of airco) raden we wel aan om een overspanningbeveiliging te gebruiken om daarop de overige apparaten aan te sluiten. Een stekkerdoos met overspanning beveiliging is algemeen verkrijgbaar.


Waarschuwing!
Pas a.u.b. op voor aanbieders die via algemene sites omvormers verkopen met schreeuwerige teksten en mooie beloftes over super goedkoop, direct van de fabriek, gratis verzendkosten, dag en nacht bereikbaar, geweldige service en inclusief alle (overigens niet omschreven) keurmerken. Ze kunnen u omvormers met overdreven specificaties aanbieden met een kwaliteit en veiligheid die duidelijk onder de maat is, waarbij u een eventuele garantie afhandeling zelf via het buitenland moet regelen en het een lastige en kostbare zaak blijkt te zijn.
Laat goedkoop geen duurkoop zijn!

© Copyright Alcatronic